19th Ave New York, NY 95822, USA

Kan je een factuur sturen als particulier?

pexels-karolina-grabowska-4491441

De kans dat het voorkomt is niet zo groot. Dat neemt niet weg dat het wel handig kan zijn om te weten. Als je iets verkoopt, kan je dan een factuur sturen als particulier? Het simpele antwoord is dat dit niet zomaar kan. Er zijn namelijk regels met betrekking tot de belasting waar je je aan moet houden. Dat neemt niet weg dat er wel mogelijkheden zijn. Mits je het maar op de goede manier aanpakt. Daarover kan je op deze plek meer lezen. Zo kan jij als particulier mogelijk toch ook factureren.

Zo maak je een factuur

Het is goed om eerst eens naar de eisen aan de factuur te kijken. Zo zorg je dat het bewijs ook geldig is voor de wet. Zo moeten er zaken als een bedrijfsnaam, btw-nummer en KvK-nummer op staan. Omdat je een particulier bent, heb je deze nummers niet en is een factuur maken dus ook niet mogelijk. Je kunt wel iets opstellen en sturen, maar het zal nooit voor de wet geldig zijn. Dat is dus een probleem dat je eerst moet zien op te lossen. Daarom is er een goed alternatief. Daar kan je mee werken.

Werken met een kwitantie

Omdat een factuur niet tot de mogelijkheden behoort, kies je voor het alternatief. Dat is het maken van een kwitantie. Dit is een document met een ondertekening. Daarmee verklaar je dat een bedrijf de betaling heeft verzorgd voor de goederen of diensten die jij geboden hebt. Op de kwitantie moet wel staan om welke dienst of welk product het gaat. Daarnaast moet het aantal erop staan. Ook moet er een totaalbedrag op vermeld staan. Zoals ook de contactgegevens van de ontvanger nodig zijn, net als die van jou. Daarnaast is een datum essentieel. Vergeet dus niet te ondertekenen.

Handig voor bedrijven

De kwitantie biedt niet alleen jou voordelen. Ook voor bedrijven is dit aantrekkelijk. Zo kunnen zij de kosten in de boekhouding opnemen. Dit helpt om de winst te drukken en daardoor de belasting te verlagen. Dat is dus ook precies wat bedrijven zoeken. Wanneer je niet factureert, dan kan een kwitantie dat aan de eisen voldoet een goede oplossing zijn. Daar zal een bedrijf je dan ook om vragen wanneer je zaken met ze doet. Je kunt online ook goede voorbeelden vinden van de opstelling. Zo weet je zeker dat je alles uit je mogelijkheden haalt ermee.

Inschrijven als particulier

Wanneer je af en toe producten of diensten verhandelt, dan is een kwitantie voldoende. Bedenk je wel dat het niet een bedrijf moet worden. Wanneer je inkomsten te ver oplopen uit deze werkzaamheden, dan gaat de belastingdienst anders naar je kijken. Je bent dan ondernemer en moet belasting gaan betalen en je administratie kunnen tonen. Het wordt dan dus slimmer om een bedrijf op te zetten. Waardoor je dus ook alsnog kan beginnen met factureren omdat je dan geen particulier meer bent. Hier kunnen dan wel ook weer andere voordelen aan zitten voor jou. Dat is ook interessant.

Leave a comment