Wat is er bekend over de digitale Chinese munt?

pexels-tima-miroshnichenko-7567434

Er gebeurt veel in de wereld van de digitale munten en cryptocurrencies. Daarbij mogen de ontwikkelingen van de eigen digitale valuta van China vooral niet onderschat worden. Hiermee moet de Chinese munt weer naast de Amerikaanse dollar komen te staan. En liever nog met het de dollar voorbijgaan. Het zou de reservemunt van de wereld moeten worden. Dat is dus reden genoeg om eens te kijken wat er op dit moment al bekend is over deze munt. Het is goed om dit scherp in de gaten te houden.

Aanloop al in 2014 begonnen

De laatste tijd krijgt de digitale Chinese munt veel meer aandacht. Dat neemt niet weg dat er al heel vroeg aan begonnen is. Al in 2014 werden de eerste stappen gezet om de mogelijkheden te onderzoeken. Bitcoin was toen net in het land actief geworden. Daarom wilde de Chinese Centrale Bank zelf ook onderzoek naar digitale valuta’s doen. Zo moest de impact van crypto duidelijk worden. Ook moest ontdekt worden hoe hier als land van geprofiteerd kon worden. In de eerste jaren ging dit wel wat langzaam. De eerste stappen waren heel lastig. Dat is nu wel anders.

Bekend als DCEP

De naam van de Chinese digitale munt is vooralsnog niet bekend. Wel kan je het herkennen onder de naam digitale yuan. Ook wordt de naam DCEP vaak gebruikt. Dit is de naam die China er zelf ook voor gebruikt. Dit staat voor Digital Currency Electronic Payment. Dit is ook een niet meer dan logische naam voor wat het eigenlijk is. Een digitale munt om elektronisch mee te kunnen betalen. Het is wel interessant om te volgen wat voor informatie er stap voor stap naar buiten komt. Hoe dit zich zal ontwikkelen kan voor de hele wereld een bepaalde impact hebben?

Kan het voorbij de dollar?

De grote vraag is natuurlijk wat DCEP precies kan gaan doen. Sommige kenners zeggen dat het mogelijk is om belangrijker dan de Amerikaanse dollar te worden. Daarmee wordt het dus de wereldreservemunt. Een rol die al heel lang voor de dollar is weggelegd. Dat de DCEP belangrijk kan worden heeft ook te maken met de nieuwe zijderoute. De economische belangen van China worden steeds groter, wat als vanzelf de betaalmiddelen uit het land meer centraal zet. Daardoor kan een heel netwerk worden opgezet. De digitale munt is daar natuurlijk ook meer dan perfect voor te noemen.

De Olympische Spelen van Peking

Er is ook een richtpunt voor de DCEP. Dat punt is de Olympische Spelen van Peking in 2022. Dat is dus niet heel ver weg meer. In dat kader zou het voor inwoners al mogelijk worden om hiermee aan de slag te gaan. In enkele grote steden in het land zijn al grote testen gedaan. Daarbij kregen inwoners gratis coins van de centrale bank van China die ze konden gaan inzetten. Peking heeft zich hier inmiddels bij aangesloten. Daardoor zijn de winterspelen dus het perfecte decor om te zien wat er nu echt mee kan.

Related Posts

Leave a comment