Moet je belasting betalen over cryptocurrency?

pexels-dziana-hasanbekava-7063762

Cryptomunten spelen in bijna elk huishouden wel een rol tegenwoordig. Omdat de inkomstenbelasting ook jaarlijks moet worden ingevuld, is het toch wel heel handig om te weten hoe deze twee zaken zich nu eigenlijk tot elkaar verhouden. Sinds 2020 moet je die namelijk wel opgeven bij je aangifte. Er zitten wel een aantal zaken aan vast die je eerst goed moet begrijpen. Daarom is het doornemen van de vele regels die eraan verbonden zijn dus wel ook een belangrijke zaak. Door even verder te lezen heb je direct een goed beeld.

Aangeven in box 3

Wanneer je Bitcoin in de inkomstenbelasting moet meenemen, dan doe je dat in box3. Dat komt omdat de cryptomunten namelijk in de categorie eigen vermogen vallen. Dat betekent dat het gelijk staat aan de waarde van je bezittingen. Wanneer je in 2020 dus geld in de vorm van Bitcoin had, dan is dat onderdeel van deze zaken. Wel zijn er bepaalde ondergrenzen en bovengrenzen opgesteld. Dit hangt mede ook af van de prijzen die voor de munten gelden op een bepaald moment. Dit is dus wel veel rekenwerk. Zo weet je waar je aan toe bent.

Het deel zonder heffing

Er is ook een heffingsvrij deel. Dat komt neer op een totaal eigen vermogen dat boven de bovengrens uitkomt. Dan hoef je over het deel eronder geen heffing te betalen. Alleen het deel erboven wordt dan berekend. Het is wel zaak om dit goed uit te zoeken, want de bedragen waarover het gaat verschillen per jaar. Bovendien is het voor alleenstaanden ook nog eens anders dan voor mensen die met een fiscale partner leven. Dit ben je natuurlijk wel gewend van andere zaken die betrekking hebben op de belastingen. Laat dit allemaal wel goed voor je uitzoeken.

Hoe zit het met het rendement?

Hoe zit het met het rendement?
Natuurlijk wil je wel een juiste weergave van de zaken. Daarom is het belangrijk om te weten hoe het met je vermogen zat op elk moment. Zeker ook omdat verondersteld wordt dat je een rendement haalt op Bitcoin. Daarom is het ook belangrijk dat je daar goede berekeningen van maakt. Het is namelijk zo dat er naar het rendement gekeken wordt. Je betaalt niet over het vermogen dat je had, maar dat je waarschijnlijk zou hebben op dat moment. Hoe het precies zat met het rendement doet er voor de aangifte niet toe. Het vastgestelde rendement is namelijk wat gebruikt wordt door de dienst.

Hulp van een specialist

Zoals je ziet is het allemaal nog niet zo gemakkelijk. Daarnaast zijn de regels voortdurend aan het veranderen. Daardoor kan je er dus ook zeker van zijn dat je snel in de war kan raken. Door een specialist in te schakelen die weet hoe het met de belastingzaken zit, kan je er pas echt zeker van zijn dat je ook echt het juiste doet. Daardoor kan je ook voorkomen dat je te veel betaalt of dat je juist boetes krijgt. Dit is natuurlijk ook niet waar je mee geconfronteerd wilt worden. Dat is belangrijk.

Related Posts

Leave a comment