Welke kosten kun je van een leaseauto afschrijven?

hashfb215c6a3206b8b387814ae99db3d134filename1013

Als ondernemer zijnde is het onmisbaar om een auto te hebben. En het liefst wil je natuurlijk dat deze representatief en netjes is. Veel ondernemers kiezen er daarom voor om een auto te leasen, maar dat is niet de enige reden. Je kunt namelijk ook veel kosten afschrijven als je kiest voor financial lease. Welke kosten je precies kunt afschrijven en hoe dat in zijn werk gaat, lees je hieronder.

1. Renteaftrek

Bij financial lease ben jij economisch gezien eigenaar van de auto. Dat betekent dat je kunt profiteren van een aantal fiscale voordelen waardoor zakelijk leasen heel aantrekkelijk wordt. Een daarvan is de renteaftrek: je moet natuurlijk rente betalen over de leaseauto, want leasen is een vorm van een zakelijke lening. Wel mag je deze rente ieder jaar aftrekken van de bedrijfswinst. Hoeveel rente je precies bij de aangifte kunt verrekenen verschilt per jaar: je kunt het eenvoudig berekenen aan de hand van een amortisatieschema hoeveel je maandelijks mag aftrekken. 

2. Investeringsaftrek

Je kunt de leaseauto op de balans zetten van jouw onderneming. Dit wordt vervolgens gezien als een zakelijke investering en daarom heb je recht op de investeringsaftrek. Hierdoor wordt de winst lager, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. De investeringsaftrek is verdeeld over drie verschillende categorieën: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de energie-investeringsaftrek (EIA).

3. Btw-teruggave

Je mag de btw terugvragen als je een financial leasecontract afsluit voor jouw bedrijf, mits jouw bedrijf btw-plichtig is. Dit kun je regelen via de aangifte van de omzetbelasting. Deze aangifte kun je per maand of per kwartaal indienen, maar de meeste ondernemers doen dit per kwartaal. Je doet dit door de btw over jouw eigen omzet te berekenen. De btw die jij over de auto hebt betaald kun je vervolgens aftrekken van de btw die je af moet dragen in dat kwartaal. Je krijgt in een keer het volledige btw-bedrag terug van jouw auto. In de kwartalen die volgen kun je dit bedrag dus niet meer terugvragen, maar wel over andere kosten zoals onderhoud en brandstof. 

4. Afschrijving

Zoals net al werd benoemd ben je meteen economisch eigenaar van de leaseauto als je kiest voor financial lease. Hierdoor wordt de auto gezien als een bedrijfsmiddel, waardoor je de aanschafprijs van de auto op de bedrijfsbalans mag zetten. Je kunt de kosten hiervan jaarlijks afschrijven, zo lang als jouw leasecontract geldt. Deze afschrijvingskosten mag je weer van de winst aftrekken en zo betaal je minder belasting. Dankzij al deze fiscale voordelen is het voor iedere ondernemer aantrekkelijk om te kiezen voor financial lease. Neem bijvoorbeeld de Mercedes-Benz Vito: een ideale bedrijfswagen met een compacte laadruimte én genoeg comfort. De Mercedes Vito financial lease je al vanaf 166 euro per maand. 

Leave a comment